Tost z jajecznicą z krewetkami i warzywami
Image Title
Wartości odżywcze w jednej porcji: 381 kcal, 50 g węglowodanów, 14 g białka, 15 g tłuszczu
Składniki
4 jajka
1 marchewka lub inne warzywa (papryka, cukinia)
50 g kremówki lub innej śmietany
1 łyżka koperku (świeżego lub mrożonego)
1 łyżka natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
100 g krewetek z Morza Północnego (świeżych, obranych lub z zalewy, wcześniej odsączonych)
20 g masła klarowanego
4 kromki chleba tostowego
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
Przygotowanie
- Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu.
- Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu (ok. 3–5 minut).
- W międzyczasie ubij jajka w misce za pomocą trzepaczki i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw pieprzem i solą.
- Zioła umyj i drobno posiekaj (jeśli nie są mrożone).
- Osusz krewetki.
- Następnie do marchewki na patelni dodaj jajka i smaż przez kolejne 2–3 minuty.
- W międzyczasie opiecz chleb tostowy w tosterze.
- Gdy jajko zacznie się ścinać, dodaj krewetki.
- Smaż, delikatnie mieszając, aż wszystko się zetnie. Posyp ziołami na krótko przed końcem smażenia.
- Podawaj z grzankami; jeśli lubisz, możesz posmarować tosty odrobiną masła.