Tost z jajecznicą z krewetkami i warzywami

Tost z jajecznicą z krewetkami i warzywami

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 381 kcal, 50 g węglowodanów, 14 g białka, 15 g tłuszczu

Składniki

4 jajka
1 marchewka lub inne warzywa (papryka, cukinia)
50 g kremówki lub innej śmietany
1 łyżka koperku (świeżego lub mrożonego)
1 łyżka natki pietruszki (świeżej lub mrożonej)
100 g krewetek z Morza Północnego (świeżych, obranych lub z zalewy, wcześniej odsączonych)
20 g masła klarowanego
4 kromki chleba tostowego
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny

Przygotowanie

  • Rozpuść masło na patelni na średnim ogniu.
  • Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Dodaj na patelnię i smaż, mieszając od czasu do czasu (ok. 3–5 minut).
  • W międzyczasie ubij jajka w misce za pomocą trzepaczki i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw pieprzem i solą.
  • Zioła umyj i drobno posiekaj (jeśli nie są mrożone).
  • Osusz krewetki.
  • Następnie do marchewki na patelni dodaj jajka i smaż przez kolejne 2–3 minuty.
  • W międzyczasie opiecz chleb tostowy w tosterze.
  • Gdy jajko zacznie się ścinać, dodaj krewetki.
  • Smaż, delikatnie mieszając, aż wszystko się zetnie. Posyp ziołami na krótko przed końcem smażenia.
  • Podawaj z grzankami; jeśli lubisz, możesz posmarować tosty odrobiną masła.