Śniadaniowy pancake z bananem
Image Title
Wartości odżywcze w jednej porcji: 340 kcal, 40 g węglowodanów, 12 g białka, 15 g tłuszczu
Składniki na pancakes
1 dojrzały banan
1 jajko
0.25 opakowania cukru waniliowego (20 g)
5 łyżek płatków owsianych (zwykłych lub błyskawicznych) (50 g)
1 szczypta soli
2 łyżki jogurtu (3,5%) (50 g)
0.25 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju do smażenia
Składniki na polewę
2 łyżki twarożku z cukrem (opcjonalnie) i cynamonem
Przygotowanie
- Banana rozgnieć widelcem, a jajko ze szczyptą soli i cukrem waniliowym wymieszaj do uzyskania pienistej konsystencji, a następnie dodaj jogurt.
- Płatki owsiane wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj do ciasta i wymieszaj wszystko razem, aby powstało lepkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, wmieszaj jeszcze trochę mąki, aby je zagęścić.
- Rozgrzej około 1 łyżkę oleju na małej patelni na średnim ogniu i usmaż cztery naleśniki z każdej strony na złoty kolor.
- Udekoruj cynamonowym twarożkiem jako polewą i podaj.