Ser owczy w panierce z warzywami z patelni

Ser owczy w panierce z warzywami z patelni

Panierter Schafskäse mit Pfannengemüse

Wartości odżywcze w jednej porcji: 1000 kcal, 24 g węglowodanów, 45 g białka, 83 g tłuszczu

Składniki na ser owczy w panierce

400 g sera owczego
1 jajko kurze
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki oleju do smażenia

Składniki na warzywa z patelni

2 łyżki oleju do smażenia
1 por
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
pietruszka naciowa (kilka łodyg)

Przygotowanie

  • Z pora usuń korzeń i przekrój wzdłuż na pół, zaczynając od białej strony. Pod bieżącą wodą oddziel liście pora i umyj je listek po listku. Pomiędzy liśćmi często ukrywa się jeszcze ziemia. Następnie pokrój pora w paski o szerokości 1 cm.
  • Przekrój paprykę na pół, usuń nasiona i wierzchołek, umyj ją pod bieżącą wodą.
  • Odetnij końcówki cukinii i umyj. Pokrój cukinię i paprykę na równe kawałki.
  • Na patelni mocno rozgrzej olej do smażenia i wrzuć na nią wszystkie warzywa. Smaż przez 5 minut, ciągle mieszając. Następnie zmniejsz ogień, przypraw warzywa solą i pieprzem, przykryj patelnię pokrywką i duś warzywa przez kolejne 10 minut.
  • Ser owczy wyjmij z opakowania i odlej płynną zalewę. Lekko osusz na papierze kuchennym i przekrój na pół.
  • Przygotuj 2 głębokie talerze. W pierwszym talerzu rozbełtaj jajko za pomocą widelca. Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą.
  • Każdą połówkę sera owczego obtocz ze wszystkich stron 2 razy po kolei – najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Lekko dociśnij bułkę tartą.
  • Na drugiej patelni rozgrzej olej i na średnim ogniu usmaż połówki sera owczego z obu stron do uzyskania złotego koloru.
  • Umyj pietruszkę i osusz ją ręcznikiem papierowym. Grubo posiekaj i wymieszaj z warzywami.
  • Ułóż ser owczy i warzywa z patelni na talerzu.