Roladki z ciasta filo z nadzieniem z pomidorów i fasoli
Image Title
Wartości odżywcze w jednej porcji: 170 kcal, 15 g węglowodanów, 4 g białka, 10 g tłuszczu
Składniki na ciasto
4 płaty ciasta filo (do dostania w sklepie z tureckimi produktami spożywczymi)
4 łyżki oliwy z oliwek
Składniki na nadzienie
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 (ok. 100 g) czerwona papryka
1.5 małej puszki ugotowanej białej fasoli
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łodygi tymianku
4 łodygi natki pietruszki
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
szczypta cukru (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Wyjmij z opakowania 4 płaty ciasta filo, pozostałe płaty pozostaw w opakowaniu, zamknij szczelnie i zużyj w ciągu najbliższych dni.
- Obierz i umyj cebulę i czosnek. Posiekaj cebulę.
- Paprykę przekrój na pół, usuń wierzchołek oraz białe skórki i nasiona ze środka. Również umyj i pokrój w drobną kostkę 1 cm.
- Umyj zioła, usuń łodygi i drobno posiekaj.
- Otwórz puszkę z fasolą i odsącz ją na sitku.
- Na patelni umiarkowanie rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę przez 1 min. Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i dodaj do cebuli, a następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i krótko podsmaż. Dodaj fasolę i zioła i krótko podgrzewaj.
- Do masy warzywnej dodaj 2 łyżki koncentratu pomidorowego i dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni (w przypadku termoobiegu 200 stopni).
- W małej miseczce umieść 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Ułóż arkusze ciasta filo na blacie roboczym i pokrój na prostokąty o wymiarach 20 x 10 cm każdy.
- Na dolnym długim brzegu każdego prostokąta rozprowadź mieszankę warzywną z patelni. Zawiń ciasto w ciasne roladki i posmaruj je oliwą z oliwek.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Rozłóż roladki na blasze i piecz przez 10 minut, aż staną się złotobrązowe.