Pierś z kurczaka z dzikim ryżem i jajkiem z woka

Pierś z kurczaka z dzikim ryżem i jajkiem z woka

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 670 kcal, 51 g węglowodanów, 50 g białka, 28 g tłuszczu

Składniki

100 g dzikiego ryżu
2 filety z piersi kurczaka bez skóry
1 cebula
1 cm korzenia imbiru
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego wina sherry
150 g groszku (mrożonego)
1 czerwona papryka
2 jajka
4 łyżki oleju do smażenia

Przygotowanie

  • Ryż zagotuj z odrobiną soli w 1 l wody i następnie gotuj na delikatnym ogniu przez ok. 45 minut.
  • Filet z piersi kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przekrój po przekątnej na cienkie paski. Ułóż kawałki obok siebie na talerzu.
  • Obierz cebulę, cienko obierz imbir. Posiekaj cebulę i imbir bardzo drobno i rozłóż na kurczaku. Skrop sosem sojowym i winem sherry, a następnie przykryj folią i pozostaw na około 30 minut.
  • Paprykę przekrój na pół, usuń wierzchołek, wytnij ze środka nasiona i skórki, umyj pod bieżącą wodą. Następnie pokrój w kostkę wielkości groszku.
  • Wbij jajka do miski.
  • Mocno rozgrzej olej w woku lub na żeliwnej patelni. Paski piersi z kurczaka wyjmij z marynaty, odlej bulion i jak najlepiej usuń z mięsa cebulę i imbir i odłóż na bok. Następnie smaż na gorącym tłuszczu przez około ½ minuty, mieszając.
  • Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i groszek (mrożony) i smaż kolejne 2 minuty. Następnie wyjmij mięso i warzywa z woka łyżką cedzakową i przełącz na mały ogień.
  • Wlej jajka do woka i pozwól im się ściąć, jednocześnie mieszając.
  • Pod koniec czasu gotowania odsącz ryż na sitku.
  • Warzywa, mięso, ryż, bulion z cebulą i imbirem dodaj z powrotem na patelnię z jajkami, delikatnie wymieszaj wszystko łopatką. Pozostaw na kolejne 3 minuty pod zamkniętą pokrywką.
  • Jeśli lubisz, możesz doprawić danie solą, pieprzem oraz natką pietruszki.