Penne z sosem szpinakowym i gorgonzolą
Image Title
Wartości odżywcze w jednej porcji: 820 kcal, 92 g węglowodanów, 35 g białka, 32 g tłuszczu
Składniki
250 g nieugotowanego makaronu
1.5 l osolonej wody
400 g szpinaku liściastego (świeżego lub mrożonego)
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia
125 g sera gorgonzola
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
gałka muszkatołowa (starta)
Przygotowanie
- Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj w niej makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W zależności od producenta makaron może mieć różny czas gotowania. Niektóre odmiany potrzebują tylko 4 minut, a w przypadku makaronów zrobionych z grubszego ciasta czas gotowania może wynieść nawet 10–15 minut. Do wody do gotowania nie trzeba dodawać oleju, aby zapobiec sklejaniu się makaronu. Dużo ważniejszy jest odpowiednio duży garnek i dużo wody do gotowania, aby makaron mógł „pływać” w wodzie.
- Gdy makaron będzie ugotowany al dente, odcedź go w durszlaku i przełóż z powrotem do garnka. Dopiero teraz dodaj szczyptę oleju do makaronu. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał.
- Obierz cebulę i ząbek czosnku.
- Szpinak liściowy zamrożony w bloku rozmrażaj przez 2 minuty przy
600 W w mikrofalówce. Następnie pokrój go w grubą kostkę. Szpinak liściowy zamrożony jako „brykiet” może być użyty w następujący sposób: - W garnku rozgrzej olej, cebulę pokrój w kostkę i krótko podsmaż. Następnie do cebuli przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i krótko podsmaż.
- Teraz dodaj do garnka szpinak i krótko podsmaż, ciągle mieszając.
- Dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową i duś przez 10 minut pod pokrywką.
- Ser gorgonzola pokrój na desce w kostkę.
- Następnie dodaj sos szpinakowy do makaronu w garnku, wymieszkaj makaron ze szpinakiem i dodaj kostki gorgonzoli na wierzch makaronu. Pozostaw garnek pod przykryciem na 5 minut, aby ser się roztopił.
- Po 5 minutach zdejmij pokrywkę, zamieszaj danie raz i podawaj na ciepłym talerzu.