Penne z sosem szpinakowym i gorgonzolą

Penne z sosem szpinakowym i gorgonzolą

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 820 kcal, 92 g węglowodanów, 35 g białka, 32 g tłuszczu

Składniki

250 g nieugotowanego makaronu
1.5 l osolonej wody
400 g szpinaku liściastego (świeżego lub mrożonego)
1 ząbek czosnku
1 cebula
2 łyżki oleju do smażenia
125 g sera gorgonzola
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
gałka muszkatołowa (starta)

Przygotowanie

  • Doprowadź wodę do wrzenia i ugotuj w niej makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W zależności od producenta makaron może mieć różny czas gotowania. Niektóre odmiany potrzebują tylko 4 minut, a w przypadku makaronów zrobionych z grubszego ciasta czas gotowania może wynieść nawet 10–15 minut. Do wody do gotowania nie trzeba dodawać oleju, aby zapobiec sklejaniu się makaronu. Dużo ważniejszy jest odpowiednio duży garnek i dużo wody do gotowania, aby makaron mógł „pływać” w wodzie.
  • Gdy makaron będzie ugotowany al dente, odcedź go w durszlaku i przełóż z powrotem do garnka. Dopiero teraz dodaj szczyptę oleju do makaronu. Dzięki temu makaron nie będzie się sklejał.
  • Obierz cebulę i ząbek czosnku.
  • Szpinak liściowy zamrożony w bloku rozmrażaj przez 2 minuty przy
    600 W w mikrofalówce. Następnie pokrój go w grubą kostkę. Szpinak liściowy zamrożony jako „brykiet” może być użyty w następujący sposób:
  • W garnku rozgrzej olej, cebulę pokrój w kostkę i krótko podsmaż. Następnie do cebuli przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i krótko podsmaż.
  • Teraz dodaj do garnka szpinak i krótko podsmaż, ciągle mieszając.
  • Dodaj pieprz, sól i gałkę muszkatołową i duś przez 10 minut pod pokrywką.
  • Ser gorgonzola pokrój na desce w kostkę.
  • Następnie dodaj sos szpinakowy do makaronu w garnku, wymieszkaj makaron ze szpinakiem i dodaj kostki gorgonzoli na wierzch makaronu. Pozostaw garnek pod przykryciem na 5 minut, aby ser się roztopił.
  • Po 5 minutach zdejmij pokrywkę, zamieszaj danie raz i podawaj na ciepłym talerzu.