Muffiny makaronowe
Image Title
Wartości odżywcze w jednej porcji: 182 kcal, 14 g węglowodanów, 11 g białka, 9 g tłuszczu. Do przygotowania potrzebna jest forma do muffinów (metalowa lub silikonowa).
Składniki
1 cebula
1 łyżka oleju
250 g mrożonego szpinaku liściastego
200 g nieugotowanego makaronu spaghetti
200 g szynki gotowanej
400 ml mleka krowiego 3,5% tłuszczu
3 średnie jajka
125 g startego sera gouda (45% tłuszczu w suchej masie)
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny
gałka muszkatołowa (starta)
Przygotowanie
- Zamrożony szpinak liściowy w bloku rozmrażaj przez 2 min w mikrofalówce (600 W), a następnie pokrój w kostkę 3 cm. W ten sposób możesz użyć szpinaku mrożonego w brykiecie.
- Obierz i pokrój w kostkę cebulę.
- Rozgrzej olej w rondelku i podduś cebulę przez 5 minut, dodaj szpinak i doprowadź do zagotowania. Delikatne liście szpinaku zagotują się natychmiastowo.
- Napełnij duży garnek 2 l wody, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Przełam spaghetti na pół i ugotuj z instrukcją na opakowaniu, następnie odsącz za pomocą durszlaka.
- Ugotowaną szynkę pokrój w drobną kostkę.
- Mleko i jajka ubij razem w misce miksera i dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (w przypadku termoobiegu 150 stopni).
- Teraz przygotuj blachę do muffinów: blachę posmaruj olejem za pomocą ręcznika papierowego. Można też dodatkowo wyłożyć wgłębienia papierowymi papilotkami. Silikonowa forma do pieczenia nie wymaga przygotowania.
- Spaghetti wymieszaj ze szpinakiem i gotowaną szynką, a następnie rozdziel między wgłębieniami.
- Rozłóż starty ser na muffiny.
- Każdego muffina w formie zalej masą mleczno-jajeczną do wysokości
1 cm poniżej brzegu. - Muffiny piecz w piekarniku na środkowej półce przez 20 minut.