Mój pierwszy burger

Mój pierwszy burger

Image Title

Wartości odżywcze w jednej porcji: 800 kcal, 45 g węglowodanów, 36 g białka, 59 g tłuszczu

Składniki na sos koktajlowy

100 g majonezu
100 g ketchupu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
1 łyżka chrzanu śmietankowego ze słoika
sól morska, himalajska lub kłodawska
pieprz czarny

Składniki na burgery

600 g mielonej wołowiny
2 pomidory
2 sałaty rzymskie
2 ogórki konserwowe
1 czerwona cebula
4 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki oliwy z oliwek
4 bułki do burgerów z ziarnami sezamu

Przygotowanie

  • Kotlety do burgerów: Mieloną wołowinę przełóż do miski, nie ugniataj. Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj masę na 6 płaskich kotletów o średnicy ok. 9–10 cm.
  • Kotlety ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż na 30 minut do zamrażarki.
  • Sos koktajlowy: W międzyczasie przygotuj sos koktajlowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce i dopraw solą i pieprzem.
  • Przekrój bułki do hamburgerów poziomo na pół i posmaruj każdą połówkę 2 łyżkami oliwy z oliwek. Rozgrzej żeliwną patelnię grillową na kuchence i zarumień połówki bułek.
  • Usuń głąb z sałaty, umyj liście i osusz je ręcznikiem papierowym. Połowę liści pokrój w drobne paski i wymieszaj z 3 łyżkami sosu koktajlowego.
  • Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobne krążki. Z pomidorów usuń szypułkę i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój ogórki konserwowe w cienkie plasterki.
  • Posmaruj zamrożone kotlety po całości olejem i smaż na żeliwnej patelni grillowej na dużym ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Może być konieczne lekkie zmniejszenie temperatury, aby się nie przypaliły. Dopraw kotlety odrobiną pieprzu i soli, gdy są jeszcze na patelni, wyjmij je i odłóż na talerz.
  • Składanie burgerów: Dolną połówkę bułki ułóż na talerzu, na wierzchu rozłóż paski sałaty, na każdym ułóż po 1 kotlecie, cebulę, ogórka i plastry pomidora. Posmaruj sosem koktajlowym i połóż na wierzchu górną połówkę bułki. Podaj z burgerami pozostałe liście sałaty, ogórki konserwowe, pomidory i krążki cebuli. W razie potrzeby użyj odrobiny sosu koktajlowego jako dressingu.