Makaron linguine z czerwonym pesto i świeżą sałatką
Image Title
Wartości odżywcze w jednej porcji: 580 kcal, 90 g węglowodanów, 20 g białka, 15 g tłuszczu
Składniki
2 pełne garście sałaty (najlepiej wybrać sezonową)
85 g suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
60 g orzeszków pini
45 g parmezanu
25 g przecieru pomidorowego
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
pieprz czarny
Składniki na makaron
125 g makaronu linguine na osobę (1/4 opakowania)
1 łyżka soli
1 l wrzącej wody
Składniki na sos do sałatki
1/3 oleju + 1/3 części kwaśnej + 1/3 części słodkiej + przyprawy
1/3 oleju: np. oliwa z oliwek
1/3 części kwaśnej: np. biały ocet winny, biały ocet balsamiczny lub sok z cytryny
1/3 części słodkiej: np. sok pomarańczowy, płynny miód, syrop klonowy, syrop z agawy
Przygotowanie
- Pesto: suszone pomidory z oleju przełóż na ręcznik papierowy i osusz, następnie grubo posiekaj.
- Obierz czosnek
- Zetrzyj parmezan lub od razu użyj startego.
- Następnie wszystkie składniki, łącznie z przecierem pomidorowym, oliwą, pomidorami i octem balsamicznym, przełóż do wysokiego dzbanka i rozdrobnij blenderem ręcznym aż do uzyskania delikatnej kremowej pasty. Możesz również użyć blendera kielichowego.
- Makaron: posól wrzącą wodę i ugotuj w niej linguine zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz na durszlaku i natychmiast wymieszaj z 2–3 łyżkami pesto. Trzymaj w cieple przez około 5 minut. Dzięki temu smak pesto przejdzie do makaronu.
- Sos sałatkowy: Wszystkie 3 składniki w równych proporcjach włóż do pojemnika do mieszania i dopraw do smaku solą i pieprzem lub innymi przyprawami. Następnie energicznie wstrząśnij, aby powstała kremowa konsystencja, a olej dobrze wymieszał się z pozostałymi składnikami.
- Umyj i osusz sałatę. Podziel na małe kawałki, rozłóż na talerzach i skrop odrobiną sosu sałatkowego. Posyp orzeszkami pinii i dodaj przygotowany wcześniej makaron.